• SUPERNOVA TRAVEL
    Kopaonik
    "Od Kopaonika kroz Staru Rašku do Javora"
  • "Od Kopaonika kroz Staru Rašku do Javora"
  • "Od Kopaonika kroz Staru Rašku do Javora"

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Zimovanje ili Planinski turizam SUPERNOVA TRAVEL, Srbija, Kopaonik

Kopaonik Zimovanje ili Planinski turizam, "Od Kopaonika kroz Staru Rašku do Javora"

5 dana
4 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom
  • Polupansion

Program putovanja

1. dan, NEDELJA: BEOGRAD – KOPAONIK (299km) Polazak autobusom iz Beograda u 08 h sa parkinga SC Milan Gale Muškatirović, bivši 25.maj. Vožnja autoputem Miloš Veliki, u pravcu manastira Žiča, sa usputnom pauzom radi odmora (180km). Dolazak u manastir Žiča. Istorija ovog manastira je počela onog trenutka kada je sedamanestogodišnji Rastko Nemanjić odlučio da napusti dvor svog oca Stefana Nemanje i posveti se monaškom životu na Svetoj gori. Mesto na kom se gradio manastir bilo je podjednako udaljeno i od Carigrada i od Rima, što je tumačeno tako da je Srbija na raskršću između pravoslavnog Istoka i rimokatoličkog Zapada. Nastavljamo putem dokaza jedne epske ljubavi. Nekada davno jedan srpski vladar po imenu kralj Uroš Prvi u znak ljubavi svojoj voljenoj Elen Anžu koju prozvaše Jelena Anžujska, zasadi silne jorgovane duž klisure reke Ibar ne bi li se dama osećala kao kod kuće… Pa sred doline jorgovana, ni na nebu ni na zemlji, uzdiže se velika tvrđava, srednjevekovni grad Maglič (25 km oko 30 minuta vožnje). Prolazak pored utvrdjenja i mala priča o velikoj ljubavi i još većem neimaru (ako uslovi i bezbednost dozvole moguć odlazak na lokalitet). Nastavak puta prema Studenici (40min - 35km). Jedan od najvećih manastira srpske pravoslavne crkve čiji je ktitor veliki župan Stefan Nemanja. Manastirski kompleks čine četiri crkve opasane zidinama koje čuvaju najveće srpsko blago Raškog kraja. Monumentalna kompozicija raspeća najvažniji je deo umetničke celine Bogorodičine crkve. O bogatstvu i nesvakidašnjoj lepoti Studenice govori i činjenica da je stavljena na listu UNESCO – baštine. Nastavak puta na Kopaonik (oko 2h - 62km). Planirano vreme dolaska na Kopaonik oko 19h. Smeštaj u studijia. Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan, PONEDELJAK: KOPAONIK Ko rano rani tri sreće grabi. Ne propustite priliku da uživate u rađanju Sunca i u čaroliji buđenja novog dana na nadmorskoj visini od skoro 2000 metara. Igra svetlosti i boja kao i svež planinski vazduh probudiće sva vaša čula. Polazak na turu je oko 4:30 h. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Doručak. Pešačka tura sa stručnim lokalnim vodičem koroz Nacionalni park Kopaonik u trajanju 2-3 časa. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i uživanje na krovu Srbije. Mogućnost fakultativnog izleta na Semeteško jezero. Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Obzirom da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja ispredaju legende da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile. Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan, UTORAK: KOPAONIK – JAVOR, KUŠIĆI (155km) Doručak. Polazak prema Novom Pazaru u 9h. Spuštanje sa Kopaonika je jedinstveni prizor kada se ne retko može doživeti osećaj da ste iznad oblaka. Oblačni sistem i magla koja se skuplja u raškoj kotlini prekrivaju niže delove čipkanim prekrivačem kojeg paraju Sunčevi zraci kako odmiče dan. Dolazak u manastrir Đurđevi Stupovi (50km – 1:15h). Manastir Đurđevi Stupovi su zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjić i jedan od najstarih manastira Srbiji. Veliki Župan po stupanju na presto počinje sa gradnjom manastira koji će godinama kasnije biti uvršten na listu UNECO-a, a u devet vekova postojanja svedoči o kulturi, veri, i tradiciji našeg naroda. Ovaj temeljac Srbije bio je više od 300 godina ruiniran, obnova manastira traje više od 40 godina uz pomoć vernika i donatora. Nastavak putovanja prema Novom Pazaru, planirani dolazak na Mejdan oko podneva. Novo ime starog Trgovišta ili pazara koje je trajalo još u vreme Vuka Brankovića potiče upravo od prevoda reči Pazar, kada ga Turci uzimaju od despota Đurdja Vukovića i nadevaju ime Jeni Bazar koje u prevodu znači Novi Pazar. Grad koji grle četiri reke i čuvaju tri planine zvanično mesto u knjigama zauzima tokom osmanlijske okupacije, a za njegov razvoj najzaslužiji je Gazi - Isa beg Isaković. Grad je na vrhuncu svog zlatnog doba ima preko 12.000 kuća kada je krenulo pustošenje grada u drugoj polovini 17 veka, nakon prirodnih katastrofa koje odnose 9 mostova i vrlo burne ratne istorije Srbije grad doživljava krah i ponovo se obnavlja nakon Drugog svetskog rata i dobija izgled kakav danas poznajemo. Nakon priče o zlatnom dobu slobodno vreme za individualne obilaske. Preporučujemo da degustirate poznate pazarske ćevape i mantije sa kiselim mlekom. Kada smo u Novom Pazaru moramo nešto i pazariti. Odlazak u tržni centar. Slobodno vreme. Nastavak puta ka Javoru preko Sjenice (90km – 2h). Dolazak u hotel Javor oko 20h. Večera, noćenje.

4 . dan, SREDA: KUŠIĆI JAVOR Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Mogućnost fakultativnog izleta Uvac (1h – 50km). Meandri reke Uvac su svakako jedna od najlepših slika Srbije. Moćna sila planinske reke isklesala je pejzaže nestvarne lepote, a sačuvani prirodni ambijent je postao dom bogatoj flori i fauni. Uvac je reka koja nosi i mnoge tajne. U krečnjacima Pečanskog brda priroda sagradila jedan od najzanimljivijih prirodnih objekata u Srbiji i svojevrstan prirodni fenomen - jedinstven pećinski sistem dug više od šest hiljada metara, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima. Ukrasi Ledene pećine, u vidu dugačkih draperija i saliva, koji ponegde dostižu i do deset metara, iako deluju hladno, lepotom zaustavljaju dah. Povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje.

5. dan, ČETVRTAK: KUŠIĆI JAVOR – OVČAR BANJA – MANASTIR SRETENJE - BEOGRAD (260km) Doručak. Slobodno vreme za uživanje u prirodnom ambijentu. Polazak za Beograd u 10h preko Ovčar Banje. Put nas vodi preko Ivanjice i Arilja gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa pričom o srpskom crvenom zlatu. Dolazak u Ovčar banju oko 13h (85km – 2h). Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčari Kablar. Okolinom dominiraju svedočanstva srpske istorije i religije manastiri Blagoveštenje, Nikolje, Savinje, Uspenje, Vaznesenje, Vavedenje.... Mogućnost fakultativne posete Kablar wellness centru i uživanje u u bazenu sa termalnom lekovitom vodom (temp. 38 stepeni). Oko 15h polazak autobusom do manastira Sretenje. Mаnаstir se nаlаzi u izuzetnom prirodnom okruženju, nа zаrаvni ispod vrhа Ovčаrа. Mаnаstir nаstаo u 16. veku i u više nаvrаtа tokom prošlih vremenа bio je rušen i spаljivаn. Obnovljen je tek u 19. veku, zаhvаljujući monаhu, а kаsnije i vlаdici Nikiforu Mаksimoviću. Od rukopisnih knjigа sаčuvаnih do dаnаs u Sretenju, preostаle su svegа tri: Jevаnđelje, Bogorodičini kаnoni i Minej zа mesec jun, koji je znаčаjаn jer sаdrži Službu knezu Lаzаru, kаo delo nаše crkvene književnosti. Nakon razgledanja, povratak do Ovčar banje (po želji, autobusom ili pešačkoplaninarskom stazom). U kasnim popodnevnim časovima polazak za Beograd (175 km). Dolazak u Beograd oko 21h. Kraj programa.

Smene

28.06 – 02.07. , 26.07 - 30.07

Napomene o ceni

FIRST MINUTE DO 18.06.

U cenu je uključeno

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:  Prevoz turističkim autobusom (audio, video, A/C) na datoj relaciji po programu;  Smeštaj na Kopaoniku 2 noćenja s doručkom u apartmanima KONACI (smeštaj u studijima). Smeštaj u Kušićima u hotelu Javor, 2 noćenja sa uslugom polupansion (doručak i večera);  Boravišne takse u smeštajnim objektima;  Takse za ulazak u nacionalni park Kopaonik;  Razgled Magliča, razgled Novog Pazara;  Tura rađanje Sunca;  Pešačka tura na Kopaoniku;  Poseta manastirima: Žiča, Studenica, Đurđevi Stupovi, Sretenje;  Troškove organizacije putovanja

U cenu nije uključeno

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:  ulaznice na lokalitete;  fakultativne izlete: Semeteško jezero, Uvac;  lične troškove putnika.

Cena od
16990 din
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

Izdvojeno
Kopaonik zimovanje Kopaonik
APARTMANI KONACI LETO 2020
Izdvojeno
Kopaonik zimovanje Kopaonik
APARTHOTEL NEBESKE STOLICE 1 LETO 2020
Izdvojeno
Kopaonik zimovanje Kopaonik
GRAND HOTEL & SPA LETO 2020
Izdvojeno
Kopaonik zimovanje Kopaonik
APARTHOTEL KRALJEVI CARDACI LETO 2020
Izdvojeno
Kopaonik zimovanje Kopaonik
APARTHOTEL & SPA ZONED LETO 2020

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?