• Solun putovanje
    Solun
  • Solun evropski gradovi
  • Solun cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Solun, Grčka

Glavni grad Makedonije, sa oko 800.000 stanovnika drugi po veličini i značaju u Grčkoj, jedna od kulturnih prestonica i najvažnija luka čitavog Balkana. Nalazi se na samom kraju solunskog zaliva koji kao “glava” Termajskog zaliva čini deo Egejskog mora.

Oko Grčke” ili “majku naroda”, grad Solun, na zelenom solunskom polju, osnovao je 315. godine pre Hrista makedonski kralj Kasandros i nazvao ga imenom svoje voljene supruge i polusestre Aleksandra Velikog – Tesaloniki. U ovom gradu se od tada do danas smenjuju mnoge civilizacije – Rim, Vizantija, latini, Turci i moderni Grci, praćeni brojnim osvajačima – Goti, Huni, Avari, Sloveni, Bugari, Normani…

Danas se na svakom koraku, skrivene ili uklopljene u modernu arhitekturu, između blještećih izloga poznatih radnji, nalaze male kapele ili jednostavne bogomolje u kojima uvek titra plamen sveća. Hrišćanstvo je u Solunu prisutno još od vremena boravka Apostola Pavla.

Najpoznatiji solunski trg i omiljeno sastajalište je Aristotelov trg, gde se pijući crnu grčku kafu i zagledani u pristanište sa kojeg se kretala lađa Francuska, prisećamo novije istorije. Uspomenu na stradanja srpske vojske u I svetskom ratu čuva srpsko vojničko groblje Zejtinlik. 

Solun je grad sa atmosferom modernog grada i “stare dame”…nadomak popularnih plaža i letovališta Egejskog mora…Predstavlja zaista jedno prijatno i toplo “dobrodošli u Grčku” i zaslužuje da se zavoli.

Solun, LETO 2021, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Solun Grčka

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?